Jednostka Regionalna Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Województwa Łódzkiego organizuje szkolenie z tematyki małego przetwórstwa, które odbędzie się na początku października br. na terenie Centrum Doradztwa Rolniczego w Radomiu.
Szkolenie skierowane jest w szczególności do producentów żywności oraz osób zainteresowanych rozpoczęciem własnej działalności. Uczestnicy będą mieli okazję własnoręcznie nauczyć się wytwarzać przetwory z mleka, mięsa, owoców a także zbóż. W ramach szkolenia przewidziane są cztery wykłady prowadzone przez specjalistów, którzy podzielą się swoim wieloletnim doświadczeniem w dziedzinach dotyczących:
- wymagań sanitarnych, higieny oraz zagrożeń w przetwórstwie żywności, bezpieczeństwo żywności;
- regulacji sprzedaży produktów przetworzonych w gospodarstwie rolnym – RHD i sprzedaż bezpośrednia;
- aspektów prawno – administracyjnych towarzyszących zakładaniu małego przetwórstwa;
- działań związanych z ochroną środowiska lub/i zmianami klimatu, które można zastosować przy przetwórstwie spożywczym - dobre praktyki w tym zakresie.
Dla wszystkich uczestników przewidziany jest transport na trasie Łódź-Radom oraz Radom-Łódź, a także poczęstunek w formie obiadu oraz przerwy kawowej.
W przypadku wprowadzenia obostrzeń związanych z pandemia Covid-19 przewidzieliśmy przeprowadzenie szkolenia w trybie online. Wówczas wszyscy uczestnicy zostaną poinformowani drogą mailową o tym, jak należy zalogować się na spotkanie.
Szczegółowe informacje oraz harmonogram szkolenia zostanie przesłany drogą mailową w najbliższym możliwym terminie.
Zgłoszenia zawierające imię, nazwisko, numer telefonu oraz adres mailowy należy przesyłać na dwa adresy mailowe: natalia.kudra@lodzkie.pl oraz lidia.marjan@lodzkie.pl .