Produkty regionalne i tradycyjne województwa łódzkiego
Pamięć o tradycjach i dbanie o nie zyskuje w dzisiejszych czasach coraz większe znaczenie. W dobie wiecznego pośpiechu i nowatorskich rozwiązań warto czasem zatrzymać się na chwilę i przypomnieć sobie „jak to drzewiej bywało”. Jedzenie staje się coraz bardziej sztuczne i szybkie szukamy powrotu do pięknych czasów, kiedy dostępne były tylko produkty świeże i zdrowe, bez chemicznych i genetycznych modyfikacji.
W trosce o zachowanie tradycji kulinarnych naszego kraju powstała lista produktów tradycyjnych. Województwo Łódzkie również może poszczycić się produktami wpisanymi na tę listę, prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Powszechnie znana mozaika kulturowa regionu łódzkiego jest przyczyną bogatych, bardzo zróżnicowanych tradycji, w tym także kulinarnych, województwa. Smaki tradycyjnych potraw rożnych narodowości i klas społecznych ścierały się tu ze sobą przez wieki, tworząc niezwykłe zaplecze kulinarne, do którego coraz chętniej powracamy obecnie. W recepturach przechowywanych od pokoleń w łódzkich rodzinach drzemie ogromny potencjał, dlatego też wierzymy, iż lista będzie wciąż rosła, powiększana o tradycyjne, łódzkie, wielokulturowe potrawy i produkty.
Zapraszamy do zapoznania się z zarejestrowanymi już produktami (lista) oraz do przyrządzenia pysznych potraw w domu. Zachęcamy także do odświeżenia wspomnień i starych rodzinnych książek kucharskich, być może znajdą się tam przepisy, którymi warto się pochwalić i zachować je dla przyszłych pokoleń.
Zachęcamy też do sprawdzenia rozmieszczenia produktów regionalnych i tradycyjnych na mapie.