Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wspólnie z Urzędem Zamówień Publicznych opracowało i przygotowało „Przewodnik po rynku produktów ekologicznych – poradnik dla zamawiającego”. Został on stworzony w celu wyjaśnienia i zracjonalizowania funkcjonujących obecnie rozwiązań, które dotyczą zasad i warunków zamawiania produktów rolnictwa ekologicznego w ramach realizowanych zamówień publicznych.
Przewodnik ma na celu przybliżenie wiedzy potencjalnym zamawiającym, odnośnie różnych sposobów rozpoznawania produktów ekologicznych i szczegółowych rozwiązań w zakresie znakowania, zasad wykorzystania nazwy „ekologiczny”, „biologiczny”, „organiczny” oraz możliwych sposobów weryfikacji certyfikatów dla tych produktów.
Poprzez wykorzystywanie żywności ekologicznej w ramach zamówień publicznych są realizowane cele Europejskiego Zielonego Ładu, działającego w obszarach społecznych, klimatycznych a także rolniczych. Szeroko pojęta produkcja ekologiczna jest najbardziej pro środowiskową metodą produkcyjną. Tak skonstruowany system pozytywne wpływa na osiąganie korzyści rolnośrodowiskowych. Z drugiej strony ekologiczne rolnictwo, wpisuje się w zmieniającą się na bieżąco strukturę popytu. Wraz z nią rośnie również świadomość konsumentów na żywność, która powstawała w warunkach, jak najbardziej zbliżonych do naturalnych, w tym z szacunkiem do dobrostanu zwierząt.
Jednocześnie resort rolnictwa zachęca do zwracania uwagi na znak „PRODUKT POLSKI”, który jest umieszczany na opakowaniach produktów spożywczych. Pozwala on na prostą i łatwą identyfikację kraju pochodzenia danego produktu spożywczego.