|

"Łódzkie gotuje" w Zgierzu

28 listopada br. w Zespole Szkół nr 1 im. Jakuba Stefana Cezaka w Zgierzu odbyło się kolejne spotkanie w ramach cyklu warsztatów kulinarnych z gotowania potraw tradycyjnych w nowoczesnym wydaniu  „Łódzkie gotuje”.

Uczestnicy warsztatów wraz z Wiceprzewodniczącym Sejmiku Województwa Łódzkiego – Zbigniewem Linkowskim oraz Członkiem Zarządu Powiatu Zgierskiego-Karolem Maślińskim mieli okazję nauczyć się przygotowywać tradycyjne potrawy w nowoczesnej odsłonie. 

Tematem warsztatów była jedna z pór roku, „Jesień”. Zajęcia, pod przewodnictwem Tomasza Tracza, prowadzili młodzi i ambitni kucharze, Kamil Piotrowski oraz Norbert Szefer - szefowie kuchni restauracji „Ramki” w Łodzi, którzy wraz z uczestnikami przygotowali na bazie produktów regionalnych z naszego województwa mus z wątróbek drobiowych aromatyzowany nalewką dereniówką, podaną na grzańce z chleba wiejskiego na zakwasie, piklowaną cebulą oraz konfiturą wiśniową, pyzy z kaszanką podane z konfiturą cebulową, chipsami z żytniego chleba oraz skwarkami z kiełbasy oraz gruszka gotowana w soku wiśniowym z dodatkiem nalewki truskawkowej, waniliowy krem angielski, kruszonka z palonej czekolady.

Ostatnie warsztaty odbędą się już 30 listopada w Łodzi!