|

"Łódzkie gotuje" w Wojsławicach

Kolejna odsłona w ramach cyklu warsztatów kulinarnych z gotowania potraw tradycyjnych w nowoczesnym wydaniu „Łódzkie gotuje” miała miejsce 25 listopada w Zespole Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Ustawicznego w Wojsławicach.

Zajęcia prowadził renomowany kucharz Tomasz Tracz, który wraz z uczestnikami przygotował na bazie produktów regionalnych z naszego województwa sałatkę chwastową z grillowanym kozim serem, gruszką i orzechami włoskami podawaną z konfiturą z cebuli, łopatka z dzika z kluskami żelaznymi, czerwoną cebulą i żulikiem oraz paschę z bakaliami. Podczas warsztatów uczestnicy dowiedzieli się o walorach produktów ekologicznych, tradycyjnych i regionalnych z terenu Województwa Łódzkiego, o zasadach zdrowego żywienia oraz nauczyli się przyrządzać regionalne posiłki w odświeżonej odsłonie, a przede wszystkim zdrowe i smaczne.

Do wszystkich uczestników warsztatów zostały skierowane podziękowania za ich aktywność podczas wspólnego gotowania, chęć poszerzania wiedzy i doskonalenia swoich umiejętności kulinarnych.