
21 listopada br. w Zespole Szkół Ponadpodstawowych nr 2 im. Stanisława Staszica w Tomaszowie Mazowieckim odbyło się kolejne spotkanie w ramach cyklu warsztatów kulinarnych z gotowania potraw tradycyjnych w nowoczesnym wydaniu „Łódzkie gotuje”.
Uczestnicy warsztatów wraz z Radną Sejmiku Województwa Łódzkiego – Ewą Wendrowską mieli okazję nauczyć się przygotowywać tradycyjne potrawy w nowoczesnej odsłonie.
Tematem warsztatów była nowoczesna wariacja jednej z pór roku, „Lata”. Zajęcia prowadzili wybitni kucharze pod przewodnictwem Tomasza Tracza, Przemysława Langowskiego oraz Zbigniewa Korzeniowskiego, którzy wraz z uczestnikami przygotowali na bazie produktów regionalnych z naszego województwa szczawiową jako zupę krem z jajkiem sadzonym oraz chipsem z boczku, jako danie główne łopatkę z dzika zawijaną boczkiem podawaną z krokietami z kaszanki, puree ziemniaczanym oraz czerwoną cebulą, natomiast na deser przygotowany został sernik z bryndzą.
Już 23 listopada widzimy się na kolejnych warsztatach, które odbędą się w Wieluniu!