|

"Łódzkie gotuje" w Skierniewicach

Kolejna odsłona w ramach cyklu warsztatów kulinarnych z gotowania potraw tradycyjnych w nowoczesnym wydaniu „Łódzkie gotuje” miała miejsce 18 listopada w Zespole Szkół Nr 3 w Skierniewicach im. Wisławy Szymborskiej.

Tematem warsztatów była jedna z pór roku - „Lato”. Zajęcia prowadził renomowany kucharz Tomasz Tracz, który wraz z uczestnikami przygotował na bazie produktów regionalnych z naszego województwa tradycyjną zupę szczawiową z jajkiem, łopatkę z dzika z kluskami żelaznymi z czerwoną cebulą i żulkiem, natomiast na deser przygotowana został sernik z bryndzą.

Podczas warsztatów uczestnicy dowiedzieli się o walorach produktów ekologicznych, tradycyjnych i regionalnych z terenu Województwa Łódzkiego, o zasadach zdrowego żywienia oraz nauczyli się przyrządzać regionalne posiłki w odświeżonej odsłonie, a przede wszystkim zdrowe i smaczne.

Do wszystkich uczestników warsztatów zostały skierowane podziękowania za ich aktywność podczas wspólnego gotowania, chęć poszerzania wiedzy i doskonalenia swoich umiejętności kulinarnych.

Kolejne warsztaty kulinarne odbędą się już w najbliższy poniedziałek 21 listopada w Tomaszowie Mazowieckim.