|

"Łódzkie gotuje" w Piotrkowie Trybunalskim

Kolejna odsłona w ramach cyklu warsztatów kulinarnych z gotowania potraw tradycyjnych w nowoczesnym wydaniu „Łódzkie gotuje” miała miejsce 16 listopada w Zespole Szkół Ponadpodstawowych nr 4 im. księdza Jerzego Popiełuszki w Piotrkowie Trybunalskim.

Tematem warsztatów była jedna z pór roku - „Wiosna”. Zajęcia prowadził renomowany kucharz Tomasz Tracz, który wraz z uczestnikami przygotował na bazie produktów regionalnych z naszego województwa placki ziemniaczane na smalcu gęsim z kwaśną śmietaną, czulent wołowy z kaszą pęczak i nowalijek oraz pasche z bakaliami.

Podczas warsztatów uczestnicy dowiedzieli się o walorach produktów ekologicznych, tradycyjnych i regionalnych z terenu Województwa Łódzkiego, o zasadach zdrowego żywienia oraz nauczyli się przyrządzać regionalne posiłki w odświeżonej odsłonie, a przede wszystkim zdrowe i smaczne.

Do wszystkich uczestników warsztatów zostały skierowane podziękowania za ich aktywność podczas wspólnego gotowania, chęć poszerzania wiedzy i doskonalenia swoich umiejętności kulinarnych.

Kolejne warsztaty kulinarne odbędą się już w najbliższy piątek 18 listopada w Skierniewicach.