
Cztery pory roku w kuchni czyli warsztaty kulinarne z gotowania potraw tradycyjnych w nowoczesnym wydaniu „Łódzkie gotuje” odbyły się 14 listopada w Zespole Szkół Ponadpodstawowych numer 2 w Łowiczu.
Uczestnicy warsztatów wraz z Członkiem Zarządu Województwa Łódzkiego – Andrzejem Górczyńskim oraz z Radnym Sejmiku Województwa Łódzkiego – Waldemarem Wojciechowskim mieli okazję nauczyć się przygotowywać tradycyjne potrawy w nowoczesnej odsłonie.
W ramach warsztatów pod okiem kucharza Tomasza Tracza, uczniowie w ramach jednej z pór roku, „Zimy” przygotowali bigosek z karpia z suszoną kiszoną kapustą, prażoki z sosem z suszonych borowików oraz kugel jabłkowy. Niejednokrotnie podczas warsztatów podkreślane było jak ważne są produkty – regionalne, tradycyjne i ekologiczne, które wykorzystujemy na co dzień w kuchni.
Spotkanie pozwoliło jego uczestnikom zdobyć nie tylko praktyczne umiejętności, ale również wiedzę dotyczącą zdrowego żywienia.
Kolejne warsztaty odbędą się już 16 listopada w Piotrkowie Trybunalskim!