
30 listopada br. odbyło się ostatnie spotkanie w ramach cyklu warsztatów kulinarnych z gotowania potraw tradycyjnych w nowoczesnym wydaniu „Łódzkie gotuje” skierowane do uczniów szkół gastronomicznych, których celem było kultywowanie, rozpowszechnianie i promowanie lokalnej tradycji kulinarnej województwa łódzkiego w nowoczesnej odsłonie, tworzonej na bazie produktów tradycyjnych, ekologicznych i regionalnych. Tym razem gościliśmy w Zespole Szkół Gastronomicznych w Łodzi.
Podczas ostatnich warsztatów Wicemarszałek Województwa Łódzkiego – Piotr Adamczyk oraz Członek Zarządu Województwa Łódzkiego – Andrzej Górczyński podsumowali wszystkie spotkania, jakie miały miejsce w regionie łódzkim w ramach projektu. Do wszystkich uczestników cyklu warsztatów zostały skierowane podziękowania za ich aktywność podczas wspólnego gotowania i chęć doskonalenia swoich umiejętności kulinarnych. Warsztaty pozwoliły uczestnikom zdobyć nie tylko praktyczne umiejętności, ale również posiąść wiedzę dotyczącą zdrowego żywienia, tradycyjnej kuchni regionalnej oraz produktów ekologicznych z naszego województwa.
Uczestnicy ostatniego spotkania na terenie województwa łódzkiego przygotowali dania inspirowane jedną z pór roku - „Zimą”. Zajęcia pod przewodnictwem Tomasza Tracza, prowadzili młodzi i ambitni kucharze, Kamil Piotrowski oraz Norbert Szefer - szefowie kuchni restauracji „Ramki” w Łodzi. Uczniowie mieli okazję przygotować tradycyjne potrawy naszego regionu w nowoczesnej odsłonie takie jak carpaccio z wolno gotowanego schabu z dzika z sosem tatarskim, domowymi piklami i chipsami chlebowymi, babę ziemniaczaną z wędzoną śliwką, sztuka mięsa, sos chrzanowy, zasmażane buraki w soku wiśniowym oraz wykonali dekonstrukcję szarlotki. Prowadzący warsztaty szefowie kuchni niejednokrotnie podkreślali jak ważne są produkty – regionalne, tradycyjne i ekologiczne, które wykorzystujemy na co dzień w kuchni.
Wszystkim uczestnikom warsztatów, które odbyły się w 10 miastach i miasteczkach województwa łódzkiego dziękujemy za udział oraz zaangażowanie. Mamy nadzieję, że wiedza i praktyka zdobyta podczas warsztatów pomogą odkryć tajniki kuchni, a co najważniejsze nabyte umiejętności kulinarne uczniowie wykorzystają w swoich przyszłych zawodach.