17 września br. odbyło się ostatnie spotkanie w ramach cyklu warsztatów kulinarnych „Łódzkie gotuje” skierowanych do mieszkańców naszego regionu, których celem było kultywowanie, rozpowszechnianie i promowanie lokalnej tradycji kulinarnej województwa łódzkiego w nowoczesnej odsłonie, tworzonej na bazie produktów tradycyjnych, ekologicznych i regionalnych. Tym razem gościliśmy w Łodzi.
Podczas ostatnich warsztatów Członek Zarządu Województwa Łódzkiego – Andrzej Górczyński podsumował wszystkie spotkania, jakie miały miejsce w regionie łódzkim w ramach projektu. Do wszystkich uczestników cyklu warsztatów zostały skierowane podziękowania za ich aktywność podczas wspólnego gotowania i chęć doskonalenia swoich umiejętności kulinarnych. Warsztaty pozwoliły uczestnikom zdobyć nie tylko praktyczne umiejętności, ale również posiąść wiedzę dotyczącą zdrowego żywienia, tradycyjnej kuchni regionalnej oraz produktów ekologicznych z naszego województwa.
Uczestnicy ostatniego spotkania na terenie województwa łódzkiego, mieli okazję przygotowywać tradycyjne potrawy naszego regionu w nowoczesnej odsłonie. Prowadzący warsztaty szef kuchni niejednokrotnie podkreślał jak ważne są dla nas produkty – regionalne, tradycyjne i ekologiczne, które wykorzystujemy na co dzień w kuchni.
W ramach wszystkich zrealizowanych spotkań, uczestnicy dowiedzieli się również jak można skorzystać z środków unijnych w ramach PROW 2014-2020.