
Zalewajka łódzka z greckim serkiem halloumi, tradycyjna zupa szczawiowa z jajkiem, łopatka z dzika z kluskami żelaznymi i sernik z bryndzą… właśnie tak, razem z Grzegorzem Schreiberem, Marszałkiem Województwa Łódzkiego rozpoczęliśmy cykl warsztatów kulinarnych z gotowania potraw tradycyjnych w nowoczesnym wydaniu „Łódzkie gotuje”.
Gospodarzem warsztatów był Zespół Szkół Zawodowych Nr 2 im. dr. Antoniego Troczewskiego w Kutnie.
Temat warsztatów to „Cztery pory roku w kuchni”. Zajęcia prowadzi renomowany kucharz Tomasz Tracz, który wraz z uczestnikami przygotowuje pełne menu obiadowe, kulinarnie odzwierciedlające jedną z pór roku, na bazie produktów regionalnych z naszego województwa.
W całym województwie odbędzie się aż 10 spotkań w szkołach o profilu gastronomicznym.
Uczestnicy warsztatów uczą się przyrządzania regionalnych posiłków w odświeżonej odsłonie, ale przede wszystkim tego, jak gotować zdrowo i smacznie. Jednocześnie w czasie trwania warsztatów promowane są tematy związane z żywnością wysokiej jakości, rolniczego handlu detalicznego i krótkich łańcuchów dostaw. Ideą Marszałka Województwa Łódzkiego, Grzegorza Schreibera było stworzenie miejsc, na których można kupić świeże produkty prosto od lokalnych dostawców. Targowska takie zlokalizowane są w każdą sobotę przy
ul. Piwnej/Drewnowskiej w Łodzi oraz przy Porcie Łódź.
Gdzie będziemy jeszcze gotować w tym roku?
- 8 listopada w Sędziejowicach,
- 14 listopada w Łowiczu,
- 16 listopada w Piotrkowie Trybunalskim,
- 18 listopada w Skierniewicach,
- 21 listopada w Tomaszowie Mazowieckim,
- 23 listopada w Wieluniu,
- 25 listopada w Wojsławicach,
- 28 listopada w Zgierzu,
- 30 listopada w Łodzi.