|

"Łódzkie gotuje" w Kutnie

Zalewajka łódzka z greckim serkiem halloumi, tradycyjna zupa szczawiowa z jajkiem, łopatka z dzika z kluskami żelaznymi i sernik z bryndzą… właśnie tak, razem z Grzegorzem Schreiberem, Marszałkiem Województwa Łódzkiego rozpoczęliśmy cykl warsztatów kulinarnych z gotowania potraw tradycyjnych w nowoczesnym wydaniu „Łódzkie gotuje”.

Gospodarzem warsztatów był Zespół Szkół Zawodowych Nr 2 im. dr. Antoniego Troczewskiego w Kutnie.

Temat warsztatów to „Cztery pory roku w kuchni”. Zajęcia prowadzi renomowany kucharz Tomasz Tracz, który wraz z uczestnikami przygotowuje pełne menu obiadowe, kulinarnie odzwierciedlające jedną z pór roku, na bazie produktów regionalnych z naszego województwa.

W całym województwie odbędzie się aż 10 spotkań w szkołach o profilu gastronomicznym.

Uczestnicy warsztatów uczą się przyrządzania regionalnych posiłków w odświeżonej odsłonie, ale przede wszystkim tego, jak gotować zdrowo i smacznie. Jednocześnie w czasie trwania warsztatów promowane są tematy związane z żywnością wysokiej jakości, rolniczego handlu detalicznego i krótkich łańcuchów dostaw. Ideą Marszałka Województwa Łódzkiego, Grzegorza Schreibera było stworzenie miejsc, na których można kupić świeże produkty prosto od lokalnych dostawców. Targowska takie zlokalizowane są w każdą sobotę przy
ul. Piwnej/Drewnowskiej w Łodzi oraz przy Porcie Łódź.

Gdzie będziemy jeszcze gotować w tym roku?

  • 8 listopada w Sędziejowicach,
  • 14 listopadaw Łowiczu,
  • 16 listopada w Piotrkowie Trybunalskim,
  • 18 listopada w Skierniewicach,
  • 21 listopada w Tomaszowie Mazowieckim,
  • 23 listopada w Wieluniu,
  • 25 listopadaw Wojsławicach,
  • 28 listopada w Zgierzu,
  • 30 listopada w Łodzi.