Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Logo Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

     Jednostka Regionalna KSOW Województwa Łódzkiego

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

O V Smakach Ziemi Łódzkiej słów kilka

15.06.2015

Miniona niedziela upłynęła mieszkańcom Łodzi i regionu pod znakiem folkloru i tradycji. Po raz piąty odbyły się tu Warsztaty produktów tradycyjnych i regionalnych Smaki Ziemi Łódzkiej. Lokalni działacze, aktywne kobiety z kół gospodyń wiejskich, zespoły folklorystyczne i twórcy ludowi zjechali do Łodzi, żeby przypomnieć o wspaniałych tradycjach, jakie kwitły kiedyś i nadal są pielęgnowane na obszarach wiejskich naszego regionu.

Zwiedzający mogli próbować pysznych potraw, podziwiać cudeńka rękodzielnicze, posłuchać doskonałej muzyki i podziwiać hołubce kręcone na scenie. Zainteresowani pilnie śledzili co działo się podczas warsztatów gotowania – prowadziły je panie z kół gospodyń wiejskich, aby (przy wsparciu Andrzeja Polana) przekazać swoją wiedzę i doświadczenie. Wszystkich ugotowanych na miejscu potraw (a było ich nie mało, bo 22!) można było od razu, jeszcze ciepłych, spróbować i osobiście ocenić. Ale ocenie były poddane też potrawy w konkursie Smaczne Łódzkie, a te oceniała już specjalna komisja, aby wybrać to najsmaczniejsze.

Potraw zgłoszonych do konkursu na najlepszą potrawę regionu było 27, widać więc od razu, że jury nie miało łatwego zadania. Smaczne Łódzkie to konkurs przeznaczony dla kół gospodyń wiejskich. Ma na celu zgromadzenie wiedzy o potrawach regionalnych oraz ich promocję. W jury zasiedli w tym roku:

Andrzej Polan – przewodniczący komisji konkursowej. Znany z Kącika kulinarnego Dzień Dobry TVN oraz programu „Polska ze smakiem” emitowanego na antenie kanału telewizyjnego Kuchnia+.
Mirosław Jabłoński – szef kuchni w  z andel’s Hotel Łódź. Wcześniej związany zawodowo z warszawską Restauracją Belvedere, z hotelem Qubus w Krakowie oraz Sheraton w Warszawie.
Maria Kaczorowska – dyrektor Departamentu Funduszu Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Łódzkiego i oddana wielbicielka tradycyjnej kuchni. Od wielu lat współpracuje z kołami gospodyń wiejskich.

A na podium ostatecznie stanęli:
1. Stowarzyszenie Regionalne Boczki Chełmońskie – ŚWIEŻONKA PO NASYMU Z DODATKAMI
2. KGW w Bukowcu Opoczyńskim (Stowarzyszenie LGD Dolina Pilicy) – ZIEMNIAKI Z BARSZCZEM I KIEŁBASĄ DOMOWEJ ROBOTY
3. Stowarzyszenie Kobiet Wiejskich w Kopyści  (Lokalna Grupa Działania „Dolina Rzeki Grabi”) – ŻEBERKO JANA

W szranki stanęły wczoraj także zespoły folklorystyczne z Łódzkiego. Na scenie swoje umiejętności zaprezentowało 16 zespołów, w tym również dziecięcych. Tu również obrady jury były burzliwe, a oceniali:

Jacek Jackowski  – muzyk i muzykolog, absolwent Akademii Muzycznej im. F. Chopina w Warszawie oraz Instytutu Muzykologii Uniwersytetu Warszawskiego. Pracownik Zakładu Muzykologii w Instytucie Sztuki PAN.
Ewelina Grygier – flecistka, absolwentka Muzykologii oraz Etnologii i Antropologii Kulturowej na Uniwersytecie im. Adama Mickiewicza w Poznaniu.
Marian Muśko – instruktor tańca i choreograf. Absolwent Szkoły Baletowej w Łodzi i jej wieloletni wykładowca.

Ostatecznie zwyciężyli:
1. Zespół Obrzędowy z Chojnego
2. Reprezentacyjny Zespól Pieśni i Tańca „Tramblanka”
3. Amatorski Zespół Regionalny im. Wł. St. Reymonta

A w konkursie MAŁA „FOLK-NUTA”:
1. Dziecięcy Zespół Ludowy „Kocierzewiacy”
2. Reprezentacyjny Zespól Pieśni i Tańca „Tramblanka”
3. Zespół Pieśni i Tańca „Dobroń”

Wszystkim uczestnikom obu konkursów, a w szczególności oczywiście laureatom serdecznie gratulujemy!

Jednym z ciekawszych wydarzeń całego dnia było specjalne gotowanie. Marszałek Województwa Łódzkiego Witold Stępień i Dyrektor Departamentu Funduszu Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Łódzkiego przygotowali wraz z kołami gospodyń wiejskich specjalne kluski kładzione. Udały się wyśmienicie!



Przez cały dzień Warsztaty tętniły życiem, a zwiedzający z zainteresowaniem odwiedzali także jarmark produktów regionalnych i tradycyjnych. Od samego rana aż do wieczora wystawcy zachęcali do próbowania i podziwiania uroków obszarów wiejskich, które reprezentowali. A było od serca, szczerze i obficie – jak to na łódzkiej wsi!


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009