Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Logo Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

     Jednostka Regionalna KSOW Województwa Łódzkiego

English 
baner

Ludowo w Manufakturze

22.06.2011

„…18 czerwca na rynku w Manufakturze odbędzie się prawdziwe święto kulinarne Smaki Ziemi Łódzkiej. Mistrzynie kuchni tradycyjnej będą dwoić się i troić, abyście rozsmakowali się w tradycyjnych potrawach. Trzeba zobaczyć je w akcji. Będzie też czas na folkową nutę i na zakupy na jarmarku produktów tradycyjnych…” Tymi słowy do odwiedzenia naszej imprezy zachęcał spot radiowy. I nie pożałował nikt, kto na rynku w sobotę się pojawił. Działo się wiele.

Kilka minut po 10.00 Smaki Ziemi Łódzkiej oficjalnie otworzył Witold Stępień, marszałek województwa łódzkiego.Przez cały dzień do dyspozycji odwiedzających były stoiska przygotowane przez lokalne grupy działania i towarzyszące im koła gospodyń wiejskich. Nie zabrakło także twórców ludowych, którzy oferowali bogatą gamę rękodzieła. Wyroby z koronki i filcu, chusty, biżuteria, laleczki w łowickich strojach, rzeźby, ceramika – było w czym wybierać. Wszyscy zainteresowani smakiem produktów tradycyjnych posiadających wpis na listę prowadzoną przez MRiRW mieli wiele sposobności by skosztować chleba nagawaskiego wiecznie świeżego, koziego twarogu z Eufeminowa, miodów z doliny Mrogi, piwa żywego, soku jabłkowego z Kałęczewa i wielu innych.

Niewątpliwie wielu emocji dostarczyły zmagania zespołów folklorystycznych, które podczas wydarzenia walczyły o statuetkę folk-nuty. Wyłonienie zwycięzców nie należało do łatwych. Kapituła konkursowa musiała wybrać spośród 34 zespołów. Na podium stanęły Zespół Pieśni i Tańca Wiśniowa Góra, Dziecięcy Zespół Folklorystyczny Kuniczanka i Kapela Ludowa Gminnego Ośrodka Kultury w Czastarach. Zwycięzcy z rąk marszałka województwa łódzkiego odebrali statuetki i dyplomy oraz szczere podziękowania za trud jaki wkładają kultywowanie tradycji.

O nagrody ubiegały się też Koła Gospodyń Wiejskich, które zgłaszały potrawy lokalne do konkursu Smaczne Łódzkie. Jury, któremu przewodniczył mistrz kuchni Andrzej Polan po długich obradach wybrało trzy naj. Za najsmaczniejszą uznano kaszankę z kaszy gryczanej, przygotowaną przez Stowarzyszenie na rzecz rozwoju wsi Trębaczew (LGD Kraina Wielkiego Łuku Warty). II miejsce przyznano pampuchom na parze z sosem karmelowym ze śmietanki i przepalonego cukru, zgłoszonym do konkursu przez Koło Gospodyń Wiejskich Karolinów (LGD Tradycja, Kultura, Rozwój). Na smakowe podium trafiła także wolborska zalewajka staropolska, wykonana przez Koło Atra (LGD Dolina Pilicy).

Wielkim zainteresowaniem cieszyła się strefa warsztatowa, w której pod czujnym okiem Andrzeja Polana mistrzynie kuchni tradycyjnej pichciły specjały kuchni regionalnej. Wszystkich smakoszy ucieszyła możliwość skosztowania tych rarytasów. Warsztaty te były również sprzyjającą okolicznością, by nauczyć się przyrządzania tradycyjnej zalewajki, pierogów czy zasmażki.

Niech żałują wszyscy, którzy w tym dniu nie byli z nami. Na następne kulinarne święto już za rok zaprasza Sekretariat Regionalny KSOW Województwa Łódzkiego.

Pobierz link: http://www.youtube.com/watch?v=_UiGvsFDsdI

 

 


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009