Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Logo Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

     Jednostka Regionalna KSOW Województwa Łódzkiego

English 
baner

Nabór na warsztaty kulinarne

16.04.2018

„Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie – wiem co zjem” – pod takim hasłem organizowane są warsztaty kulinarne dla członków kół gospodyń wiejskich . Organizatorem projektu są Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.  Warsztaty kulinarne poprowadzą znani szefowie kuchni!

Dla uczestników przewidziane są dwudniowe, bezpłatne warsztaty w Centrum Współpracy Międzynarodowej w Grodnie k. Międzyzdrojów (woj. zachodniopomorskie). Wydarzenie adresowane dla województwa łódzkiego  odbędzie się w dniach 28-29 czerwca 2018 r.  Osoby chętne do udziału w nim mogą zgłaszać się do 24 kwietnia br.

Warsztaty pozwolą poszerzyć wiedzę i kompetencje z zakresu unijnych i krajowych systemów jakości żywności. Można będzie zdobyć również cenne informacje nt. dziedzictwa kulinarnego swojego regionu, dowiedzieć się, jak wyszukiwać, identyfikować i promować lokalne i regionalne produkty, jak funkcjonują krótkie łańcuchy żywności oraz wymienić się swoimi doświadczeniami w zakresie przygotowywania lokalnych produktów. Uczestnicy warsztatów poznają również możliwości legalnej sprzedaży lokalnej żywności w  ramach sprzedaży i dostaw bezpośrednich, Rolniczego Handlu Detalicznego (RHD) i działalności Marginalnej Lokalnej i Ograniczonej (MOL). Poruszona zostanie także tematyka żywienia funkcjonalnego i wykorzystania w nim lokalnych zasobów kulinarnych.

Ramowy program warsztatów:
Dzień I
9:00 – 10:00 Przywitanie oraz przedstawienie przez członków KGW informacji o swoich produktach/potrawach
10:00 – 12:00 ,,Dziedzictwo kulinarne naszego regionu’’
12:00 – 13:00 Przerwa na obiad
13:00 – 15:00 ,,Jak wyszukiwać i promować lokalne, regionalne i tradycyjne produkty?’’
15:00 – 16:00 ,,Krajowe i unijne systemy jakości żywności’’
16:00 – 18:00 ,,Wprowadzenie do obrotu żywności regionalnej i lokalnej’’
18:00 – 18:30 Dyskusja

Dzień II
9:00 – 10:00 ,,Dziedzictwo kulinarne naszego regionu’’– podsumowanie i wymiana doświadczeń
10:00 – 11:00 ,,Czym jest żywność funkcjonalna i jakie może być jej zastosowanie w tradycyjnej kuchni?’’
11:00 – 13:00 Warsztaty kulinarne
13:00 – 14:00 Obiad
14:00 – 16:00 ,,Upowszechnianie wiedzy o swoich produktach w regionach’’ – kontynuacja rozważań, sprawy organizacyjne
16:00 – 16:30 Podsumowanie i zakończenie

Uczestnicy będą mieli zapewnione bezpłatnie:
• zakwaterowanie (dwie doby);
• wyżywienie;
• materiały szkoleniowe;
• zwrot kosztów dojazdu na warsztaty.

Formularz zgłoszeniowy, regulamin naboru oraz szczegółowe informacje znajdą Państwo na stronie: http://www.efrwp.pl/spolecznosci-lokalne/lokalnie-regionalnie-i-tradycyjnie-wiem-co-zjem
Formularz może zostać przesłany w formie skanu na adres mailowy: ekozdron@efrwp.com lub faxem na nr 22 620 90 93 bądź za pośrednictwem przesyłki pocztowej na adres:
Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej
ul. Miedziana 3A
00-814 Warszawa
Z dopiskiem: warsztaty kulinarne



Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009