|

Warzywa i owoce na talerzu - Piknik na Ryneczku Marszałkowskim

W ostatnią sobotę 21 października na terenie Ryneczka Marszałkowskiego w Łodzi odbył się piknik dla mieszkańców województwa łódzkiego, którzy mieli możliwość zakupu żywności pochodzącej bezpośrednio od rolników z terenu województwa łódzkiego bez zbędnych pośredników. Głównym motywem przewodnim imprezy były "Warzywa i owoce na talerzu"

W trakcie imprezy na stoiskach Kół Gospodyń Wiejskich można było spróbować wyjątkowych potraw jak gulasz warzywny z pulpecikami, zupę jarzynową z lokalnych warzyw, czy zupę dyniową. Razem z nami był również Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi, którzy przygotowali przepyszne warzywne leczo z dodatkiem mięsa, oraz sałatkę warzywną podawano na zimno. Warto również wyróżnić Damiana Marchlewicza, który poprowadził warsztaty pokazowe. Atrakcją dla wszystkich była pouczająca lekcja gotowania poprowadzona przez zwyciężce programu "Hell's Kitchen - Piekielnia Kuchnia". Przygotowana została wieloziarnista tortilla z warzywami wraz z pesto z natki pietruszki i jadalnymi kwiatami oraz sernik bez pieczenia z polskimi owocami, musem malinowym i jadalnym goździkiem.

Projekt ma na celu zwiększenie świadomości mieszkańców województwa łódzkiego na temat produktów regionalnych i tradycyjnych, promowanie kulinarnych tradycji regionu łódzkiego oraz kształtowanie postaw prozdrowotnych związanych ze spożywaniem żywności wysokiej jakości od lokalnych dostawców. Dodatkowo, projekt ma na celu pobudzenie gospodarcze regionu, zwiększenie jego atrakcyjności, wzmacnianie lokalnej tożsamości i kształtowanie wizerunku regionu, który stanowi część bogactwa kulturowego jego obszarów wiejskich. Projekt przyczynia się również do poprawy konkurencyjności regionu oraz promocji tradycyjnych specjałów wśród mieszkańców miasta.

Było smaczenie i radośnie! Zachęcami wszystkich do odwiedzania Ryneczku Marszałkowskiego i wspierania lokalnych producentów żywności!