|

Warsztaty kulinarne „Łódzkie gotuje” w Zgierzu

We wtorek, 24 sierpnia w Zgierzu zainaugurowaliśmy cykl warsztatów kulinarnych „Łódzkie gotuje”. Celem warsztatów skierowanych do mieszkańców naszego regionu jest kultywowanie, rozpowszechnianie i promowanie lokalnej tradycji kulinarnej województwa łódzkiego w nowoczesnej odsłonie, tworzonej na bazie produktów tradycyjnych, ekologicznych i regionalnych.

Spotkanie inaugurujące projekt otworzył w imieniu marszałka województwa Grzegorza Schreibera dyrektor Departamentu Promocji Urzędu Marszałkowskiego Dawid Mazurkiewicz. W spotkaniu zorganizowanym na terenie zgierskiego Parku Kulturowego Miasto Tkaczy wzięła też udział radna Sejmiku Alicja Antczak. Szef kuchni prowadzący warsztaty zaprezentował uczestnikom tradycyjną polską potrawę, pieczony comber z królika z jabłkiem.

We wrześniu podczas kolejnych spotkań organizowanych w różnych miejscach województwa w ramach projektu „Łódzkie gotuje” uczestnicy będą mieli okazję nauczyć się przygotowywać tradycyjne potrawy w nowoczesnej odsłonie. Podczas warsztatów można zdobyć nie tylko praktyczne umiejętności, ale również wiedzę dotyczącą zdrowego żywienia, tradycyjnej kuchni regionalnej oraz produktów ekologicznych z naszego województwa.

Następne warsztaty odbędą się w Pabianicach (2 września), Kutnie (3 września), Wieluniu (6 września), Skierniewicach (8 września), Sieradzu (13 września), Piotrkowie Trybunalskim (15 września) oraz w Łodzi (17 września).

PLIKI DO POBRANIA